A medvehagyma mézről
A Medvehagyma mézről
A medvehagyma, mint növény, erősen visszahúzódott az utolsó eljegesedés óta, de főként a Mecsek vidékén olyan tömegesen tenyészik, hogy fajtamézet (sőt a környezetének tisztasága miatt BIO mézet) lehet róla gyűjteni.
A medvehagyma méz ritkaságnak minősül, sokan már Hungarikumnak is mondják, mivel hazánkban vannak Európában a legnagyobb összefüggő medvehagymás területek.
A bükkösökben már áprilisban virágzik a medvehagyma, de mivel itt más növény nem virágzik és nektárja édes harmattal sem keveredhet (mert kora tavasszal még nem szaporodhattak el a fák szívó szájszervű kártevői), a medvehagyma-méz a legtisztább fajtamézek közé tartozik.
A méhek rendkívüli intenzitással látogatják az ernyőszerűen csoportosult fehér virágokat. Ilyenkor a kaptárok előtt is érezhető a hagymaszag, de a mézen a pergetés után már nem tapasztalható a jellegzetes illat.
A medvehagyma méz tulajdonságai
A medvehagyma méz fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú,pikáns ízharmóniájú, zöldes árnyalatú csemege mézfajta. Különlegesség!
A medvehagyma méz hatásai
A vöröshagymával való rokonsága és mézének hasonlósága alapján joggal mondható, hogy gyógyító hatással van a légzőszervi megbetegedésekre. Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású .A medvehagyma méz gátolja az érelmeszesedést és tisztítja a vért. Kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Javítja a gyomor által okozott szívzavarokat és bélpanaszokat. A medvehagyma méz idült köhögés esetén kiváló, valamint reumás betegségek ellen is igen jó hatású.